Letní čočkový salát tří chutí od Dominiky Moldaschlové překvapí protichůdnými kombinacemi

Čočka s ostružinami, pošírovanou hruškou, čerstvým kravským sýrem a semínky jde neuvěřitelně k sobě. Opražený sýr v tomto salátu chutná jako uzené. Lehký, rychlý a osvěžující letní nápad. A pochutnají si i ti, kteří by si normálně samotnou čočku nedali. V jedné z nejprostornějších kuchyní tvořila Dominika Moldaschlová ze Šťáhlav.

Ingredience
  • Na 4 porce:
  • 300 g libovolné čočky
  • 1 šalotka
  • 1 hruška
  • 30 g másla
  • 350 g kravského čerstvého tvrdého sýra na opékání
  • 1 lžíce oleje na opečení
  • 1 velká hrst mixu semínek (dýňové, slunečnicové, vlašské ořechy)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 10 cherry rajčátek
  • 2 hrsti polníčku
  • 150 g čerstvých ostružin
  •  
  • Na zálivku:
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce octa
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • šťáva z půlky citrónu
  • špetka pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 ml vody

Postup

Nejprve odvážíme čočku a namočíme ji přes noc do vody. Nabobtnalou čočku slijeme a dáme v čisté vodě vařit doměkka na skus. Můžeme přihodit do vody bujón nebo vařit jen tak.

Na pánvi orestujeme na másle šalotku nakrájenou nadrobno. Když zesklovatí, přidáme hrušku nakrájenou asi na centimetrové kostičky. Společně restujeme lehce dokaramelova, aby ovoce nezhořklo.

Sýr nakrájíme na centimetrové plátky a na malé lžičce oleje necháme jen zezlátnout z obou stran. Kdo chce, může si ho dochutit třeba grilovacím kořením.

Připravíme si sladkokyselou zálivku. Všechny ingredience promícháme lžící a nalijeme trochu studené vody, abychom zvětšili objem, protože čočka je hodně savá.

Směs semínek nebo jen ořechy zarestujeme na pánvi na olivovém oleji. Restujeme do doby, než to provoní kuchyň. Odstavíme a dáme do salátu.

Cherry rajčátka překrojíme na čtvrtky, ostružiny ponecháme vcelku.

Finále salátu kombinujeme rovnou na talíři podle toho, co kdo tam chce. Základ je lůžko z čočky, zálivka, polníček a opražená semínka. Přidáme čerstvá cherry rajčátka a úplně na vršek patří ostružiny, opražený sýr a hruška.

Dominika Moldaschlová

Naši soutěžící inspirovala babička, která ji naučila jíst čočku. A protože mají možnost odebírat skvělý domácí kravský sýr z farmy, začala přidávat do salátu i sýr. Tak to má rád hlavně její manžel. „Je to takový náš rodinný čočkový mišmaš,“ usmívá se.

Paní Moldaschlová pro nás přichystala stůl bohatě prostřený. Ochutnali jsme domácí islandský chléb se sladkým sirupem z rýže, vlastní makronky, pomazánku od jejího manžela, bábovku a další věci.

A co nás nejvíce překvapilo, když nás pozvala na zahradu, abychom si tam zkusili ozdobit vánoční koule. Vytvářeli jsme obrazce a zdobili třpytkami. Byla to legrace.

Patrik Rozehnal a Dominika Moldaschlová
autoři: Patrik Rozehnal , djo