Manželé Abtovi vyrábějí cider z vlastních jablek. Každý ročník zraje až dva roky
V Líšnici nedaleko Prahy roste Tátův sad. Založili ho manželé Abtovi, kteří se inspirovali filmem Cesta z města. Opustili velkoměsto a vysadili jabloně. Táta jablka sklidí a vylisuje. Společně s mámou pak cider a limonády testují na kamarádech a vlastních dětech.
Kateřina a Jan Abtovi město opustili před 17 lety. Zakoupili starou rozpadlou chalupu na Praze - západ a pustili se do pěstování jabloní. „Pole, která byla v režimu konvenčním, jsme převedli do eco režimu, ve kterém nepoužíváme žádnou chemii. Hnojíme statkovými hnoji,“ vysvětluje Jan Abt, který prozrazuje, že jejich jablka nemusí být krásná a dokonalá jako ze supermarketu. „Všechna naše jablka zdrtíme, vylisujeme, vymačkáme a používáme pak z nich jenom mošt, takže nám na jejich vzhledu nezáleží. My naopak upřednostňujeme, aby měla zajímavou chuť a vůni.“
„Používáme staré české nebo místní regionální odrůdy, které tady vždycky byly, jako je Panenské české,“ popisuje Jan Abt. Testování výrobků potom probíhá přímo u ovocnářů v kuchyni. „Na stole se rozloží skleničky se vzorky a probíhá veselé ochutnávání, než jsme spokojeni s tím, co máme namícháno,“ usmívá se Kateřina Abtová.
Kromě zahradních limonád se Abtovi specializují hlavně na výrobu cideru. Do výrobny to mají z domova jen pár kroků přes dvůr. „Cider je laicky něco mezi pivem a vínem. V reálu je to vlastně jablečné víno, které na rozdíl od klasického vína z révy má polovinu obsahu alkoholu. Kvasí stejně jako víno. My ho ještě opatříme bublinkami a pak ho v lahvích prodáváme zákazníkům.“
Cider nechávají Abtovi zrát až dva roky. Teprve poté ho ochutnávají a míchají různé šarže tak, aby dosáhli optimálního chuťového parametru. Táta a máma Abtovi vysadili 8 ha sadů, což je asi 1.500 stromů. Znamená to, že si ani v zimě příliš neoddychnou. Musí totiž prořezat jabloně, opravit ploty a dohlédnout na rozkvašený cider. V jejich práci se odráží hluboký respekt k přírodě. „I když tady kolikrát padáme únavou kolem deváté hodiny na gauč, tak víme, proč to děláme,“ říká Kateřina Abtová.
Související
-
Švec Ben Hrubeš vám ušije dámské lodičky i čertovské kopyto. Šití bot bere jako velké dobrodružství
Ben Hrubeš vystudoval vysokoškolský obor biomechanika a endoprotetika. Místo u počítače ale záhy vyměnil za kreativní život na verpánku. Už přes dvacet let šije boty.
-
Park továrníka Teyrovského desítky let chátral. Spolek Na jedné vlně se pustil do jeho záchrany
Zahrada továrníka Teyrovského ve Všenorech upadla v zapomnění. Potomci majitele a členové spolku Na jedné vlně se na to už nemohli dívat a pustili se do její záchrany.
-
Jan Bondra umí naladit flašinet i varhany. Rád by vrátil flašinety zpátky do ulic, jak bývalo zvykem
Příbramského rodáka Jana Bondru můžete potkat s flašinetem na pražském Žižkově. Předseda Společnosti přátel flašinetů a mechanické hudby tam chodí hrát lidem pro radost.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.