Chlupaté knedlíky podle Anuše Kejřové
Mít chlupatý jazýček se v dobách našich babiček moc nenosilo. Na rozdíl od chlupatých knedlíků. Jak se připravovaly před více než sto lety, přiblíží recept z kuchařky, do které nahlédli redaktor Jaroslav Hoření a etnografka Vladimíra Jakouběová.
- 4 syrové nastrouhané brambory
- 4 vařené nastrouhané brambory
- 10 dkg mouky
- hrnek podmáslí
- 1 vejce
- 3 cibule
- 3 lžíce sádla
- špetka soli
- 1 lžička tlučeného kmínu
Nastrouhané brambory dáme do mísy, přidáme sůl, kmín, podmáslí, vejce, mouku a zpracujeme těsto. Lžící nabíráme kousky těsta, rukou je lehce zakulatíme, vložíme do vroucí vody a vaříme 5 minut. Uvařené knedlíky podáváme přelité osmaženou cibulkou a podušeným zelím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.