Zapečené brambory s křupavou krustou podle Nadi Konvalinkové

Brambory, sýr, smetana a trochu koření. Jednoduchý a rychlý recept podle naší porotkyně Pochoutkového roku. Všechny chutě se krásně propojí smetanou a v ústech vás potěší křupnutí krustičky. Maso vám chybět nebude.

Ingredience
  • Na 4 porce:
  • 1 kg brambor
  • 4 stroužky česneku
  • 2 špetky strouhaného muškátového oříšku
  • 150 g sýru eidam nebo goudy
  • 1 lžíce másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 žloutek
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře

Postup

Brambory oloupeme a nejlépe na struhadle nakrájíme na tenké plátky. Osolíme, opepříme.

Česnek oloupeme, propasírujeme a utřeme s máslem a špetkou soli. Česnekovým máslem pak vytřeme zapékací mísu i do stran.

Osolené a opepřené brambory začneme vrstvit do zapékací mísy, klademe je i přes sebe. Na tuto vrstvu lehce nastrouháme muškátový oříšek.

Na řadě je sýr. Ten nastrouháme nahrubo a částí posypeme položenou vrstvu brambor. A pak postup opakujeme. Dáme další vrstvu brambor, muškátový oříšek a sýr až do naplnění mísy. Poslední vrstvu tvoří sýr, aby se hezky zapekl a křupal.

Nakonec vše zalijeme smetanou s rozkvedlaným žloutkem.

Přikryjeme alobalem a pečeme 45 minut při 180 ℃. Po této době sundáme alobal a necháme dopéct ještě 15 minut dozlatova.

Naďa Konvalinková

Oblíbená herečka a porotkyně Pochoutkového roku zvolila tento recept pro jeho jednoduchost, rychlou přípravu a pro jeho využití. Může se jíst samostatně nebo jako příloha. Získala ho od své velké kamarádky kuchařky Ireny Košíkové.

Během přípravy jsme vypili dvě konvice výborného pravého anglického čaje Lady Grey s příchutí pomeranče. A bylo jako vždy veselo.

Patrik Rozehnal a Naďa Konvalinková
autoři: Patrik Rozehnal , djo