Psi se rozběhnou, jakmile uvidí sáně, říká musherka Pavla Hrníčková z Horního Bezděkova

Mushing je u nás málo známý sport. Závody se psím spřežením jsou přitom svou náročností vrcholovou sportovní disciplínou. Pavla Hrníčková je profesí IT konzultant a už 11 let se mushingu aktivně věnuje. Začínala s malým psem na běžeckých závodech. Postupně přibývali jak psi, tak medaile. V loňském roce vyhrála na mistrovství světa v různých disciplínách celkem tři první ceny.

Paní Pavla Hrníčková se sportu začala věnovat už na studiích. Nejprve hrála florbal, později spojila běh s láskou ke zvířatům a se svým malým psem závodila v canicrossu. Je ale ambiciózní a cílevědomá. A tak postupně začala rozšiřovat disciplíny i zvětšovat počet psů.

Dnes jich má osm, z toho čtyři jsou pro mushing nejvhodnější. Jedná se totiž o evropské saňové psy - plemeno, které se s nadsázkou řečeno rozběhne, sotva uvidí postroje a sáně. Ale stačí koloběžka nebo kolo. Právě tyto disciplíny se svými psy Pavla Hrníčková trénuje v lesích kolem Horního Bezděkova. Pokud se s ní během tréninku potkáte, doslova kolem vás prosviští, a to i přesto, že trénink je především pro psy a musher, který je vede, se převážně nechává táhnout. O to více pak svým psům musí pomáhat na závodech. Musher proto musí zvládnout několik disciplín najednou. Být sám nejen mimořádně výkonný v dané disciplíně, ať už se jedná o koloběžku nebo kolo, ale také mít cit pro psy a umět je trénovat.

Z Horního Bezděkova na stupně vítězů

Pavle Hrníčkové se tvrdé tréninky i starostlivost o své čtyřnohé svěřence postupně začaly vracet. Mushingu se věnuje už 11 let, od roku 2020 začala postupně sbírat cenné medaile. Z celkem osmi čtyřnohých svěřenců jsou nejúspěšnější fenky Maceška a Rosinka.

Pavla Hrníčková si s Rosinkou a Maceškou jede pro zlato na MS IFSS 2023 ve Švédsku

Se starší Maceškou Pavla Hrníčková vyhrála v letech 2021 a 2022 1.místa na Mistrovství ČR v kategorii kolo, v roce 2022 též stříbro na Mistrovství Evropy IFSS v Německu. V roce 2023 pak přišly první zlaté medaile na Mistrovství světa. Macešku a půjčeného Kirka od Marušky Ševelové zapřáhla na sněhu do saní a ve Švédsku si na MS IFSS doběhly pro vítězství. Loňský rok byl obzvláště přínosný. Maceška opět zabodovala v kategorii kolo na MS ICF 2023 v Německu a získala stříbro, v tom samém roce ale dosáhla opět i na zlato v kategorii scooter – koloběžka na MS IFSS 2023 ve Španělsku. Ostatně mistrovství světa ve španělském městě Ólvega bylo velmi úspěšné. První sólovou zlatou medaili totiž pro sebe a Pavlu Hrníčkovou zároveň získala i dvouletá fenka Rosinka, a to v kategorii kolo.

Závodění je otázkou adrenalinu i ambice

Pro Pavlu Hrníčkovou je krásný pocit, když je na stupni vítězů a poslouchá českou národní hymnu. Na ní i jejích psech je navíc vidět, jak moc jí mushing baví a své nadšení přenáší i na psy.

Jedná se ale o poměrně drahý koníček, kterému se musí vše přizpůsobit. Ostatně potřebuje dvě terénní koloběžky, dvě tréninková kola – na trénink i na závody a každý pes musí mít několik kvalitní postrojů, které Pavla vybírá podle tratě a kondice psa. Pejsci musí být dobře živeni, potřebují lásku, čas a péči. Na převoz i na pobyt na závodech bylo nutné nejen zakoupit prostornou dodávku, ale také jí přizpůsobit na přechodný obývací prostor pro paní Pavlu i její čtyřnohé svěřence. Když se to vše podaří, je na závodícího mushera se psem krásný pohled. Jsou jako jeden celek, jeden závislý na druhém.

Spustit audio