Sklenice s vínem i vodou držíme vždy co nejníž. Důvody jsou hned dva, říká Ladislav Špaček

29. září 2024

Sklenice na víno má několik částí, ale v podstatě jen jednu možnost, jak ji správně držet. Sklenice na vodu má jednolitý tvar, ale i tam je zapotřebí dodržet správnou výšku úchopu.

Sklenice, ve kterých se servíruje víno, se nikdy nesmí uchopit za tělo, za kalich. Zanechali bychom ji upatlanou od otisků prstů. Sklenice je obvykle vypulírovaná, třpytí se, aby víno mělo pověstnou jiskru, svoji důležitou charakteristiku. Zapatlaná sklenice nás připraví o onen zrakový vjem, který je součástí zážitku při konzumaci vína.

Druhý důvod je ten, že bychom oteplovali nápoj ve sklenici. Víno je pečlivě temperováno, podle toho je-li bílé, červené, dezertní nebo šumivé. Kdybychom ho uchopili za číši, tak bychom teplotu zcela narušili.

Sklenice na vodu

Jestliže máme sklenici na vodu, můžeme ji uchopit volně do ruky. Vždy bychom ale sklenici měli držet co nejníž, aby na ní neulpěly otisky našich prstů. Pohled na upatlanou sklenici by mohl naše spolustolovníky třeba zbavit chuti k jídlu.

Druhý důvod je, abychom nápoj ve sklenici neoteplovali. Proto číši držíme úplně dole.

A ještě jedna maličkost. Vždycky dbáme na to, že když se napijeme, všimneme si okraje sklenice. Pokud na ní něco ulpělo, setřeme to. Teprve pak postavíme sklenici na stůl.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio