Sýrové nitě nymburských Sýrožroutů se nově pyšní oceněním Regionální potravina

22. červenec 2024

Regionální potravinou roku 2024 se v kategorii Sýry včetně tvarohu ve Středočeském kraji staly sýrové nitě od Sýrožroutů z Nymburka. A to sýry vyrábějí „na plný úvazek“ teprve od loňska! Mladá rodinná firma, kde výrobky vznikají pod rukama mistra sýraře, tak má důvod k oslavě.

Firmu tvoří mistr sýrař Ivo, jeho dcery Lucie a Soňa a vedoucí obchodu Pavel. Ivo Nazarevič, absolvent elektrotechniky, se po 25 let vojenské služby dal na výrobu sýrů. Tento netradiční koníček se postupem času stal jeho milovanou živností. Všechny výrobky od Sýrožroutů mu projdou pod rukama. „Nebojím se experimentovat a učit se nové věci, takže se naše nabídka do budoucna určitě o nějaké další kousky rozšíří,“ říká.

Už teď vyrábějí nejen sýrové nitě, přírodní, uzené, pikantní nebo bylinkové, ale také jadely, pareničky, čerstvé sýry, nakládané sýry, jogurty, tvarohy a tvarohové pomazánky. Z nápojů nabízejí syrovátku, kombuchu nebo kefír.

Regionální potravinou roku 2024 se v kategorii Sýry včetně tvarohu v našem kraji staly sýrové nitě od Sýrožroutů

Ivova dcera Lucka má u Sýrožroutů na starosti marketing. Přesto, že už několik let žije v Irsku, s rodinou je neustále v kontaktu. Dcera Soňa se stará o administrativu firmy, tvoří dárková balení sýrů a pomáhá, kde je třeba. Její dvě malé dcerky rády ochutnávají výrobky Sýrožroutů a zvládnou klidně i pikantnější kousky.

Jak Sýrožrouti vznikli?

Ivo vypráví: „Vše začalo tím, že jsem si kupoval korbáčiky od firmy, která dělala rozvozy a jejíž sýry byly oproti těm ze supermarketů diametrálně odlišné. Nebyly přesolené a vysušené, ale slané tak akorát a šťavnaté.“ Firma pak skončila, ale Ivo Nazarevič se k sýrům, které mu nechutnaly, nechtěl vracet. Tak si začal vyrábět vlastní. Zpočátku systémem pokus – omyl, každý výsledek byl překvapením.

Přírodní sýrově nitě jsou vytahované strojově, uzené (vpravo) ručně

Pak dostal od rodiny k narozeninám poukaz na kurz sýraření. „Kurz mi hodně dal a nastartoval můj zájem o výrobu a sebevzdělávání v tomto oboru. Mým cílem se stalo založit malou rodinnou sýrárnu. Absolvoval jsem další odborné rekvalifikační kurzy v oboru sýrař a v oboru mlékař.“ V cestě za snem už nestálo nic. Sýrožrouti byli na světě. A sklízejí úspěchy.

Ocenění

Přírodní nitě, které získaly ocenění Regionální potravina, ze sýra vytahují strojově. Ty uzené „tahá“ Ivo ručně a pak je udí na jablečných štěpkách.

Své zboží Sýrožrouti nabízejí v nymburském obchůdku, ale také na trzích, jídelních i hudebních festivalech, k vidění budou na Zemi živitelce nebo v září na Dožínkách na Letné, kde ocenění Regionální potravina za sýrové nitě obdrží i fyzicky. Blahopřejeme!

Spustit audio