Valašská kyselica

Hlavními surovinami tohoto receptu jsou brambory, tuřín a zelí. To se pěstovalo a jedlo nejen u nás, ale také na Valašsku. Jak se vařila valašská kyselica, a jaká je historie Valašska, poví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 40 dkg kysaného zelí
  • 30 dkg nakrájených brambor
  • 10 dkg klobásy
  • 10 dkg slaniny
  • 1 dcl mléka
  • 1,5 dcl kysané smetany
  • 10 dkg cibule
  • 3 dkg másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • bobkový list
  • nové koření
  • sušené houby
  • sůl
  • pepř
  • bylinky
  • ocet
  • sůl

Uvaříme zelí s kmínem, v druhém kastrolku uvaříme brambory, bobkový list, sůl, pepř, sušené houby, nové koření, kmín a byliny. Když jsou brambory měkké, vyndáme bylinky a vše slijeme dohromady. Na másle osmažíme cibuli, klobásu, slaninu, a nakonec přidáme ještě dvě lžíce hladké mouky. Směs rozmícháme s mlékem, nalijeme k ostatním surovinám a za občasného míchání provaříme asi dvacet minut. Na konec přidáme zakysanou smetanu, dochutíme octem, solí, pepřem a můžeme přisladit i cukrem.