Vladimír Havelka zachránil zříceninu hradu Zlenice v Posázaví: To místo se mi usadilo v srdci

Když se se spolužákem toulal Posázavím, objevili zarostlou a zpustošenou hradní zříceninu. Atmosféra místa je oslovila natolik, že se rozhodli ji zachránit. Nejprve ji vyčistili, zbavili náletů a pak postupně zakonzervovali dochované zbytky kdysi nejspíš mohutného hradu. Aby se do hradního areálu dobře vstupovalo, vybudovali dřevěnou přístupovou lávku. A zřídili i posezení pro turisty, jedno dokonce i se zastřešením a výhledem na řeku Sázavu.

Hrad Zlenice, známý také jako hrad Hláska, je tak trochu v lese ukrytá památka nad řekou Sázavou v obci Senohraby. Ovšem památka velice působivá. „Když jsme to místo s kamarádem před třiceti lety poprvé uviděli, okamžitě nás okouzlilo. A řekli jsme si, že není nic lepšího, než ten hrad opravit. Dneska mi to přijde až neuvěřitelné, protože ten hrad v podstatě nebyl vidět, jak byl zarostlý,“ vzpomíná Vladimír Havelka.

Vladimír Havelka

Přitom v době jeho největší slávy šlo pravděpodobně o poměrně mohutné šlechtické sídlo. „V té době, za vlády Karla IV., byl jeho majitelem vrchní zemský sudí, což byla významná osobnost. Když byl král pryč, byl v podstatě jeho zástupcem,“ vysvětluje Vladimír Havelka. Po jeho smrti začal ale hrad postupně upadat, až zanikl úplně. Svému účelu tak sloužil asi jen dvě stě let.

Když se nadšenci rozhodli, že jeho zbytky zachrání, nebylo to zprvu úplně jednoduché. „Tehdy nebylo běžné, že by se dobrovolníci snažili opravit hrad. Cítili jsme zpočátku od všech institucí velkou nedůvěru. Museli jsme prokázat nějakou výdrž, než nás začali brát vážně,“ dodává Vladimír Havelka. I když ho v průběhu let párkrát napadlo, že projekt opustí, nikdy to nebylo doopravdy. „Je to něco, co se mi natrvalo usadilo v srdci. Takže to nejspíš nikdy neudělám,“ usmívá se.

Jak složité je na záchranu historické památky sehnat peníze, co všechno se na hradě podařilo opravit a jaké zajímavé akce se v jeho areálu konají, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio