Vyjmutí pecky z olivy vyžaduje zkušený manévr. Zvládnete ho?
Nejen v létě a u moře si s chutí dáme olivy. Jak je společensky jíst a jak se kultivovaně zbavit pecky? Radí mistr bontonu, Ladislav Špaček.
Olivy jíme tak, že je napichujeme buď malou vidličkou, kterou k nim dostaneme, párátkem, nebo lžičkou. Zvolíme způsob, který je v dané restauraci podle její úrovně obvyklý.
Olivy se konzumují běžně jako každé jiné bobulovité ovoce. Problém ale nastává, když má oliva pecku. V takovém případě musíme pecku vyjmout.
Společensky správný způsob:
- Pecku vypreparujeme jazykem a zuby natolik, aby byla relativně čistá.
- Přiblížíme ji co nejblíže ke rtům a přitom si ústa zakryjeme otevřenou dlaní.
- Připravíme si vidličku nebo lžičku k ústům a pecku přeneseme na tu vidličku nebo lžičku. Přitom stále ještě lžičku kryjeme rukou.
- Pecku položíme na okraj talíře a přikryjeme papírovým ubrouskem.
To je nejlepší manévr, který je třeba nacvičit už doma, aby nám potom ve společenském prostředí neselhal.
V běžném prostředí, budeme-li někde v obyčejné pizzerii, se nic nestane, když pecku vyplivneme do dlaně a odložíme tak, aby hosté na ožužlanou pecku nemuseli příliš koukat.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.
Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.