Akvarely hraběnky Nosticové málem skončily mezi odpadky. Zachráněné poklady teď opatrují v Muzeu Hořovicka

Stačilo málo a půvabné akvarely malované hraběnkou Nosticovou by byly navždy zničeny. Z odpadků je před 80 lety vytáhl tehdejší správce hořovického muzea Josef Maličký. Unikátní památky si teď můžete prohlédnout ve Starém zámku v Hořovicích.

 

Zajímavé předměty v roce 1945 nalezl a uschoval dlouholetý správce hořovického muzea Josef Maličký ( 1903-1969). Nový zámek koncem Druhé světové války sloužil jako lazaret a nějakou dobu ho obývala Rudá armáda. Šlechta musela hořovické panství opustit. Co se nehodilo, skončilo na nádvoří pod okny zámku. Nadšený historik Josef Maličký tehdy prohledával hromady odpadu a našel tam celou řadu památek osobní i úřední povahy, které přibližují život šlechty na zámku.

Mezi zachráněnými dokumenty z 19. i 20. století jsou jídelní lístky, pozvánka na benefiční koncert, pohřební řeč či návštěvní kniha zámku. „Hodně zajímavý je soupis garderoby Friedricha Wilhelma, knížete z Hanau. Můžeme také vidět části jeho uniformy,“ přibližuje nejzajímavější artefakty vedoucí Muzea Hořovicka Anna Brotánková. Zmizet v hromadě papírů měly také půvabné akvarely malované hraběnkou Marií Nosticovou, která na zámku v Hořovicích pobývala jako host v roce 1942. Na svých obrázcích zachytila, jak zámecké pokoje tehdy vypadaly.

Neméně zajímavá je i osobnost hořovického rodáka Josefa Maličkého, který předměty zachránil. Pocházel z advokátní rodiny, jako první obor vystudoval práva a v Hořovicích působil jako advokát. Později ale zjistil, že ho velmi baví historie a archeologie, a tak vystudoval ještě tyto obory. Od roku 1948 spolupracoval s Archeologickým ústavem ČSAV na terénních výzkumech v okolí Hořovic. Hořovické muzeum vedl více než 30 let a od roku 1966 až do své smrti v roce 1969 byl také kronikářem Hořovic.

Spustit audio