Milan Kounovský vidí svět kolem sebe očima karikaturisty

12. červenec 2024

Rakovnický karikaturista Milan Kounovský se proslavil především svými karikaturami našich politiků a sportovců. Jeho portrétní karikatury vynikají nejrůznějšími detaily, které vystihují danou osobnost. Do dnešního dne mu bylo otištěno kolem 15000 kreseb. V roce 1993 na celosvětovém bienále sportovních karikaturistů v Italské Anconě získal stříbrnou medaili "Panathlon Clubu ANCONA".

Milan Kounovský dnes svět kolem sebe vnímá očima karikaturisty. V každé situaci nebo při pozorování lidí okamžitě vidí, jak by daný námět v karikatuře zachytil. Přitom byl původním povolání automechanik. Od dětství ale rád kreslil a v rakovnické Lidové škole umění byl dokonce žákem rakovnického akademického malíře Vladimíra Váchy.

Proslavil se karikaturami našich politiků. Dnes je oblíbená tematika Milana Kounovského sport a automobilový průmysl

Jeho talent si nakonec svou cestu našel. Po roce 1989 přišla první příležitost - začal kreslit pro místní týdeník OF Rakofórum, kde začal poprvé zpracovávat karikatury na politická témata. Krátce poté přišla zlomová příležitost. V roce 1990 začal spolupracovat s panem Janem Petránkem z Lidových novin a jeho karikatury se začaly objevovat i v dalších předních tiskovinách – např. Denní telegraf (Metropolitan), Mladá fronta DNES, reportér, Automobil, Stadion a mnoho dalších. Celých 10 let také kreslil pro deník SPORT, kde se věnoval i komiksům a dlouholetá byla také spolupráce s deníkem BLESK.

Dnes se věnuje hlavně tematice sportu a automobilismu, kreslí obrázkové MMSky pro T-MOBILE a O2 a vedle karikatur tvoří také tvoří firemní loga a reklamní kresby. Ilustroval také několik knih. Od roku 2020 kreslí pravidelně ve fotbalovém pořadu TikiTaka na O2TV Sport. Do dnešního dne bylo otištěno kolem 15 000 jeho kreseb.

Nejdůležitější byla správná volba papíru

Ačkoliv karikaturista má v první řadě umět své řemeslo, tedy kreslit a malovat, musí se ale na svět také dívat očima tvůrce a všímat si detailů. V každé situaci je nějaký moment, který může ve své kresbě vystihnout a zachytit.

Milan Kounovský se svou karikaturou Jana Krause

Milan Kounovský potřeboval nejen postupně vybudovat svůj originální způsob tvorby, ale následně také najít materiál, se kterým může svou techniku dobře používat. Tedy papír, se kterým by se mu dobře pracovalo. To je totiž to nejdůležitější. Zkoušel množství různých papírů, než našel ten, který mu maximálně vyhovuje. Dováží ho až z Rakouska, ale bez něj se už neobejde. Je to tvrdý kvalitní papír, na kterém je možné jemně vygumovat první náčrt tužkou, než si vytvoří finální podobu obkreslenou perem.

Vystihuje osobnost různými drobnými detaily

Karikatury, kde by lidé měli velké uši, obrovské hlavy a malá tělíčka a byli znetvořeni tak, že ani nevíte, o koho se jedná, v tvorbě Milana Kounovského nečekejte. Jeho rukopis je přesto velmi čitelný, možná právě tím, že se o žádné cílené zesměšňování nejedná.

Za své karikatury v roce 1993 na celosvětovém bienále sportovních karikaturistů v Italské Anconě získal stříbrnou medaili Panathlon Clubu ANCONA

Jeho cíl je vytvořit portrét, kde pouze jemně zveličí hlavní rysy kreslené osobnosti. Dotyčného tedy okamžitě poznáme. Milan Kounovský ale přesto do karikatury vtiskne jeho osobnost. Podstatou je, že kresleného člověka musí dobře znát nebo mu o něm někdo jiný musí prozradit jeho hlavní charakterové vlastnosti a schopnosti. Tyto různé atributy v podobě nejrůznějších detailů dotváří celý portrét. A tím dokonale malovanou osobu vystihují. Pokud tedy například bude malovat něčí karikaturu jako dárek, musí dostat nejen fotografii daného člověka, ale také popis, který ho maximálně vystihuje. Pak je pro něj radost pracovat.

Spustit audio