Půjčovna lodí Samba vznikla z ryzí lásky k vodáctví

9. červenec 2024

Paní Anna Holubová původně milovala lyžování. Osudová láska ale zamíchala životními kartami. Když se svým budoucím manželem poprvé sjížděla řeku na kánoi, vodu si zamilovala. Dnes manželé Holubovi společně vedou vodáckou cestovku Povoda i půjčovnu lodí Samba.

Není vám divné, proč je většina kánoí na našich řekách okrově oranžová a má logo pádla? Právě tuto barvu svých plavidel má totiž naše druhá největší půjčovna lodí Samba. Spolu s vodáckou cestovní kanceláří Povoda ji založila paní Anna Holubová s manželem.

Jejich kánoe brázdí Sázavu, Lužnici, Otavu, Ohři i Moravu. Jen na Sázavě mají 12 poboček loni jejích služeb využilo skoro 50 000 vodáků. Všem navíc zajišťují kompletní servis. Zkrátka, vaše zavazadla vám dovezou tam, kde se rozhodnete z lodě vystoupit. A pokud se vám voda líbí, paní Holubová pro vás připraví další dobrodružný výlet.

Ačkoliv má půjčovna lodí Samba pobočky po celé republice, její sídlo je v Českém Šternberku. Paní Holubová je přitom z Prahy, vystudovala matematiku a původně byla instruktorkou lyžování. Díky svému manželovi se ale nakonec stala vodákem tělem i duší a na břeh Sázavy se přestěhovala.

Vodácký příběh, který začal v Praze na studiích

Panní Anna Holubová studovala matematiku a hned v prvním ročníku na vysoké škole v Praze poznala svého manžela. Oba byli navíc původně instruktoři lyžování. Pan Holub ale v létě jezdil také jako instruktor na vodu. Hned první společná cesta po vodě paní Annu nadchla. Krásná příroda, nocování v kempech, večerní posedávání u ohně.

Tmavě oranžové kánoe půjčovny Samba jsou na vodě poznat z dálky

Když jí manžel sdělil svůj sen, založit si vodáckou agenturu, neváhala a přidala se. V roce 2006 jejich „Povoda“ vyvezla na vodu první klienty na místa, která dobře znali. Začínali v Čechách, brzy se přidaly i destinace krásných řek v zahraničí. Pro koho jsou jejich výlety určené? Těm, kteří chtějí prožít dobrodružství a před pohodlím hotelů upřednostňují krásnou přírodu a zážitky.

Od cestovky k půjčovně

Ačkoliv paní Anna je z Prahy a její manžel z Kolína, usídlili se doslova na břehu Sázavy v Českém Šternberku. Cestovka se dobře rozvíjela a s ní ruku v ruce i půjčovna lodí Samba. Půjčit si tu můžete veškeré vybavení, včetně vodáckého oblečení i nejrůznějších plavidel. Nechybí rafty nebo paddleboardy.

Největší zájem je ale o kánoe. Půjčovna lodí Samba jich má celkem 550 a vodákům zajišťuje veškerý servis. Pokud si naplánujete výlet na lodi, na domluvené místo vám dovezou vaše zavazadla a lodě naopak odvezou zpět do půjčovny. Je proto nutné, aby byly už z dálky dobře rozpoznatelné. Všechny zapůjčené kánoe mají tmavě oranžovou barvu a pokud se podíváte zblízka, najdete na nich i logo půjčovny - pádlo.

Když je z vášně stane zaměstnání

Paní Anna Holubová má tuto práci velmi ráda. Vodáctví si zamilovala díky nezapomenutelným pohledům na svět z vodní hladiny. Navíc se jí velmi líbí práce mezi vodáky. Už tradičně mezi nimi platí přátelský vodácký pozdrav AHOJ!

Právě menší řeky, na kterých Samba působí, přitahují lidi, kteří jsou vodáci srdcem. Voda a krásná příroda navíc lidi sbližuje. Všichni do půjčovny Samba chodí dobře naladění, a když odjíždí, doslova se spokojeně smějí.

Spustit audio