V létě se některým pokrmům raději zcela vyhněte

17. červenec 2024

Nemoce mohou být sezonní. Jedním z typicky letních zdravotních problémů jsou střevní a zažívací potíže. V létě je rozhodně na místě pozměnit jídelníček, abychom snížili riziko infekce a podpořili zažívání. Zásada zní – vyhnout se majonézám a jíst jen to, co projde ohněm a varem.

V létě je lepší pozměnit jídelníček tak, abychom snížili riziko infekce a podpořili zažívání. A hlavně, abychom neriskovali, že se daná pochutina stačí zkazit, než se ke konzumaci v klidu posadíme.

Na dovolené je proto nutné hlídat jídelníček ať už v Čechách nebo v zahraničí. Pozornost je na místě především v hotelích, kde jsou bohaté švédské stoly a velký výběr. To přímo svádí ochutnávat vše. Pozor na různé rizikové kombinace například typu třešně a kyselé mléko. To je pak otázka toho, jak má kdo citlivý žaludek a co snese. Všeobecně je dobré držet zásadního se pravidla – jíst pouze to, co prošlo ohněm nebo varem.

Některá jídla ani nezkoušejte

Pokud je velké horko, je lepší nejíst pokrmy s majonézou a nic, co by se mohlo zkazit. Rozhodně je lepší ani neochutnávat pokrmy, které nebyly pořádně propečené nebo uvařené, aby nemohlo dojít k infekci, která by vám dovolenou velmi zkazila.

To se týká i syrových nebo špatně umytých potravin. Při konzumaci těchto pokrmů by mohlo dojít k rychlé infekci E. coli bakterií – salmonely, shigelly nebo z rodu campylobacter a jejich příbuzných. Rizikové mohou být i zmrzliny, v zahraničí i jogurty nebo voda. Především v zahraničí a v exotických zemích je na místě pít raději pouze balenou kupovanou vodu a tou také vše omývat - včetně ovoce a zeleniny. Balenou kupovanou vodu pak raději používejte i na čištění zubů.

První pomoc v kabelce

Určitě si sebou na dovolenou přibalte jako první pomoc živočišné uhlí, které se hodí vždy, když se zvedá žaludek nebo máte průjem. Pokud jedete do nějaké exotické země, kde mají se zažívacími problémy turistů už své zkušenosti, určitě vám na místě hned po příjezdu poradí, jakým místním pokrmům se vyhnout a případně jaké léky na ně zabírají.

Pro zažívací problémy ale nemusíte jezdit daleko. Stačí grilování na zahradě, a pokud si nedáte pozor, budete doma v lékárně hledat živočišné uhlí také. Důležitá je ale i následná dieta – černý neslazený čaj a suchary nebo suché rohlíky, vařenou mrkev nebo rýži. Myslete na dostatečný příjem tekutin – v případě vážných střevních potíží vás může postihnout i dehydratace s nutností infuze v nemocnici.

Spustit audio

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.