V létě se některým pokrmům raději zcela vyhněte
Nemoce mohou být sezonní. Jedním z typicky letních zdravotních problémů jsou střevní a zažívací potíže. V létě je rozhodně na místě pozměnit jídelníček, abychom snížili riziko infekce a podpořili zažívání. Zásada zní – vyhnout se majonézám a jíst jen to, co projde ohněm a varem.
V létě je lepší pozměnit jídelníček tak, abychom snížili riziko infekce a podpořili zažívání. A hlavně, abychom neriskovali, že se daná pochutina stačí zkazit, než se ke konzumaci v klidu posadíme.
Na dovolené je proto nutné hlídat jídelníček ať už v Čechách nebo v zahraničí. Pozornost je na místě především v hotelích, kde jsou bohaté švédské stoly a velký výběr. To přímo svádí ochutnávat vše. Pozor na různé rizikové kombinace například typu třešně a kyselé mléko. To je pak otázka toho, jak má kdo citlivý žaludek a co snese. Všeobecně je dobré držet zásadního se pravidla – jíst pouze to, co prošlo ohněm nebo varem.
Některá jídla ani nezkoušejte
Pokud je velké horko, je lepší nejíst pokrmy s majonézou a nic, co by se mohlo zkazit. Rozhodně je lepší ani neochutnávat pokrmy, které nebyly pořádně propečené nebo uvařené, aby nemohlo dojít k infekci, která by vám dovolenou velmi zkazila.
To se týká i syrových nebo špatně umytých potravin. Při konzumaci těchto pokrmů by mohlo dojít k rychlé infekci E. coli bakterií – salmonely, shigelly nebo z rodu campylobacter a jejich příbuzných. Rizikové mohou být i zmrzliny, v zahraničí i jogurty nebo voda. Především v zahraničí a v exotických zemích je na místě pít raději pouze balenou kupovanou vodu a tou také vše omývat - včetně ovoce a zeleniny. Balenou kupovanou vodu pak raději používejte i na čištění zubů.
První pomoc v kabelce
Určitě si sebou na dovolenou přibalte jako první pomoc živočišné uhlí, které se hodí vždy, když se zvedá žaludek nebo máte průjem. Pokud jedete do nějaké exotické země, kde mají se zažívacími problémy turistů už své zkušenosti, určitě vám na místě hned po příjezdu poradí, jakým místním pokrmům se vyhnout a případně jaké léky na ně zabírají.
Pro zažívací problémy ale nemusíte jezdit daleko. Stačí grilování na zahradě, a pokud si nedáte pozor, budete doma v lékárně hledat živočišné uhlí také. Důležitá je ale i následná dieta – černý neslazený čaj a suchary nebo suché rohlíky, vařenou mrkev nebo rýži. Myslete na dostatečný příjem tekutin – v případě vážných střevních potíží vás může postihnout i dehydratace s nutností infuze v nemocnici.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.