Víno by mělo povznést nejen tělo, ale i ducha, míní vinař Lukáš Rudolfský z Kutné Hory
Víno je něco, čím se naše země rozhodně může pochlubit. A to nejenom její moravská část. I u nás ve středních Čechách jsou místa, kde se pěstuje skvělé víno. Ale samozřejmě nejde jenom o místo, kde roste, ale i o jeho zpracování. A když někdo o víno pečuje poctivě a s láskou, je to na něm znát. Přesvědčit se o tom můžete třeba ve Vinných sklepech Kutná Hora, které už dvacet let vede vinař Lukáš Rudolfský.
Lukáš Rudolfský nepochází z vinařské rodiny s dlouhou tradicí. Jeho tatínek si jen jednoho dne splnil svůj dávný sen a pořídil si svoji vlastní vinici s malým sklípkem. O dva roky později je předal svým dvěma dětem. „Moje první jednoznačná odpověď na jeho otázku, jestli to chci dělat, byla ne,“ vzpomíná kutnohorský vinař. Pak ale chvíli ve vinařství pracoval a pomáhal i s vínem na vinici, až mu tohle řemeslo nakonec učarovalo. „Když se mu začnete věnovat, zjistíte, že je to na celý život,“ říká dnes.
A protože chtěl víno vyrábět opravdu poctivě, pustil se do biodynamického zemědělství. Révu vinnou pěstuje čistě ekologicky a do výsledného vína nepřidává nic, co do něj nepatří. „Chtěl jsem, aby to naše víno bylo ryze přírodní. A tak jsem začal hledat alternativní cesty, jak pěstovat révu vinnou a vzdělávat to víno, abychom do něj nemuseli nic přidávat, aby bylo co nejpřirozenější,“ vysvětluje Lukáš Rudolfský. Výsledkem by podle jeho slov mělo být víno, které je zdravé, chutné a které obohatí nejenom tělo, ale i ducha.
Burgundské odrůdy přinesli cisterciáci
Sám přitom nepreferuje žádnou konkrétní odrůdu. „Spíš záleží na čase a na místě, jaké víno si zrovna dám.“ Nejčastěji ale samozřejmě pije víno v práci. Každý týden musí prochutnat celý sklep. „Tomu se říká technologický košt. V mém případě je to kolem 50 až 60 vzorků. To víno se ale pochopitelně nepolyká, vyplivuje se. Stejně jako při vinařských soutěžích,“ usmívá se vinař.
Ve Vinných sklepech Kutná Hora pěstují burgundské odrůdy, což je v tomto místě dáno historicky. „První zmínka o vinařství na Kutnohorsku je z roku 1101 z Kosmovy kroniky. Roku 1142 přišli do Kutné Hory cisterciáci z Burgundska a začali tam pěstovat svoje oblíbené odrůdy a my navazujeme na tuto historickou tradici,“ říká Lukáš Rudolfský. Nejvíc pěstují odrůdy rulandské modré, rulandské šedé, chardoney a ryzlink rýnský.
Jak kvalitu vína ovlivňuje počasí, jak bychom víno měli uchovávat a jak se o něj starat po otevření lahve, se dozvíte při poslechu celého pořadu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka